Η νόσος του Alzheimer προκαλείται με την πάροδο των χρόνων και το γήρας. Η ηλικία και η κληρονομικότητα, προς το παρόν, αποτελούν μη τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Τα αίτια της νόσου είναι ακόμα υπό έρευνα και έτσι η πρωτογενής πρόληψη της δεν είναι ακόμα γνωστή. Υπάρχουν όμως άλλοι παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται έμμεσα για βλάβες των νοητικών λειτουργιών του ατόμου. Αυτοί είναι οι αγγειακοί παράγοντες κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστερολαιµία, υπερλιπιδαιμία, κάπνισµα, κατάχρηση αλκοόλ), οι οποίοι ευθύνονται για σημαντικά προβλήματα υγείας όπως η στεφανιαία νόσος και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Σε πολλές περιπτώσεις αγγειακές βλάβες του εγκεφάλου υποβοηθούν στην εμφάνιση άνοιας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προσεχθούν.
Στον τομέα της διατροφής, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη αντιοξειδωτικών βιταμινών και η Μεσογειακή διατροφή δρουν προστατευτικά έναντι στη νόσο. Επιπλέον, η σωματική και πνευματική άσκηση βοηθούν• έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ασχολούνται με πνευματικές δραστηριότητες όπως π.χ. το σκάκι, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και όσοι γυμνάζονται τακτικά καθυστερούν τη διαδικασία της γήρανσης.
Επιπλέον μεγάλη σημασία πρέπει να δωθεί στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου, καθώς το στρες αποτελεί επίσης έναν καθοριστικό παράγοντα για την υγεία του. Πρόσφατα αναγνωρίστηκε η ψυχική καταπόνηση ως παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου. Περαιτέρω χαρακτηριστικά των πασχόντων είναι η απώλεια του ειρμού της σκέψης τους, η καταβολή μεγάλης προσπάθειας για λογική οργάνωση των λέξεων, η αργή κατανόηση των λεγομένων του συνομιλητή και η χρήση υβριστικού λεξιλογίου.
Τέλος το οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο του ατόμου που πάσχει από Alzheimer θα πρέπει να δείξει κατανόηση καθώς πολλές φορές οι προσπάθειες για επικοινωνία πέφτουν στο κενό και αυτό συμβαίνει διότι ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της ασθένειας είναι ότι αργά αλλά σταδιακά καταστρέφει τις ικανότητες επικοινωνίας με αποτέλεσμα οι λέξεις ή η συμπεριφορά ενός πάσχοντα να μην βγάζουν νόημα. Η έκφραση το έχω στην άκρη της γλώσσας μου’ όταν ψάχνουμε να βρούμε την κατάλληλη λέξη για μια έννοια γίνεται πολύ συχνό χαρακτηριστικό των ατόμων που πάσχουν από την νόσο Alzheimer.
Οδηγίες Πρόληψης:
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες να νοσήσει ένα άτομο από την νόσο Alzheimer είναι μικρότερες όταν γίνεται καθημερινή λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (depon, ponstan κ.λ.π). Για τις γυναίκες η θεραπεία υποκατάστασης ορμονών στην περίοδο μετά την εμμηνόπαυση, επίσης, δίνουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για την πρόληψη της νόσου αλλά θα πρέπει να περάσει αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να μπορούν να προκύψουν τεκμηριωμένα συμπεράσματα. Στην παρούσα φάση ορισμένοι γιατροί συνιστούν την λήψη των ανωτέρω φαρμάκων σε άτομα τα οποία ο γονέας τους είχε τη νόσο Alzheimer.
Συμβουλές αντιμετώπισης ασθενών:
• Κάντε υποχωρήσεις. Μην παίρνετε προσωπικά επιθετική συμπεριφορά η οποία οφείλεται στη νόσο.
• Δείξτε ενδιαφέρον και κρατήστε οπτική επαφή με το αγαπημένο σας πρόσωπο.
• Αποφύγετε θορύβους. Η επικοινωνία είναι δύσκολη, αν όχι ακατόρθωτη σε ένα περιβάλλον γεμάτο συνεχή οπτικά ερεθίσματα και ήχους.
• Χρησιμοποιείστε απλή γλώσσα. Η αντίθετη πρακτική θα οδηγήσει σε αποτυχημένη προσπάθεια για επικοινωνία με ένα άτομο που πάσχει από Alzheimer.
• Μην διακόπτετε. Αποφύγετε κριτική, βιασύνη, διόρθωση και αντίλογο.
• Χρησιμοποιείστε οπτικά ερεθίσματα για να βελτιώσετε την αναγνώριση των αντικειμένων.
• Μην διαφωνείτε.
• Παραμείνετε ψύχραιμος και χαλαρός.
Πηγές: Harvard medical school
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=7216 http://www.mayoclinic.com/health/AboutThisSite/AM00057
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου