Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Τα νέα όρια ηλικίας για σύνταξη – Ποιοι γλιτώνουν τώρα τις ανατροπές – Τι θα ισχύσει για τη μεταβατική περίοδο

Τα νέα όρια ηλικίας για σύνταξη – Ποιοι γλιτώνουν τώρα τις ανατροπές – Τι θα ισχύσει για τη μεταβατική περίοδο
Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό. Με την ψήφιση του νέου νόμου (εκτός αν υπάρξει αναδρομική εφαρμογή από 1ης/7/2015), όλα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανεβαίνουν σταδιακά ως το 2022 ώστε να φτάσουν στα 62 για μειωμένη σύνταξη, στα 67 για πλήρη και στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Επιπρόσθετα, όμως, για όσους αποχωρήσουν κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και δεν έχουν συμπληρώσει το νέο αυξημένο όριο ηλικίας, θεσπίζεται ειδική ποινή μείωσης της σύνταξης που θα επιβάλλεται για όλα τα χρόνια που υπολείπονται του νέου ορίου συνταξιοδότησης!
Για παράδειγμα και σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσαν στο ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» του Ελεύθερου Τύπου, καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας:
  •     Η ποινή μείωσης της σύνταξης θα είναι 16% για κάθε έτος της ηλικίας του ασφαλισμένου που υπολείπεται από το νέο όριο συνταξιοδότησης.
  •     Ασφαλισμένος που θα υποβάλει αίτηση τον Ιούλιο για να βγει στη σύνταξη στα 58, αλλά το νέο όριο θα είναι 59 μήνες, θα μπορεί να βγει στη σύνταξη, αλλά θα έχει μείωση κατά 16%. Αν συμπληρώνει τα 58 το 2016 και το νέο όριο ηλικίας είναι 60, θα βγει στη σύνταξη με μείωση κατά 32% κ.ο.κ.
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που διευκρινίζεται είναι ότι οι ασφαλισμένοι που θα θελήσουν να αποχωρήσουν μετά την ισχύ των νέων ρυθμίσεων θα έχουν δύο επιλογές:
  •     Είτε να περιμένουν μέχρι να πιάσουν τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας που θα ισχύουν το έτος που συμπληρώνουν την ηλικία που θα έβγαιναν κανονικά.
  •     Είτε να αποχωρήσουν πρόωρα, με αυξημένο πέναλτι μείωσης της σύνταξης.
Πάνω από 400.000 ασφαλισμένοι επηρεάζονται από τις μεγάλες ανατροπές. Αφενός γιατί θα έχουν αύξηση του ορίου ηλικίας και αφετέρου διότι αν παρά την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχωρήσουν νωρίτερα, θα έχουν και το επιπλέον πέναλτι που θα ισοδυναμεί με μείωση της σύνταξης!

Γλιτώνουν όσοι έχουν ήδη συμπληρώσει όχι μόνο την ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά και το νέο όριο που θα καθοριστεί με το νέο νόμο.

 aftodioikisi.gr


πηγή: http://www.ergasiaka-gr.net/2015/07/Ta-nea-oria-ilikias-gia-syntaxi.html#ixzz3fyy4uQAT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου