Σάββατο, 20 Ιουνίου 2015

Επιστροφές περικοπών! Αποκατάσταση των συντάξεων από το 2016 και σε... δόσεις - Ποιοι και πότε θα περιμένουν... "δωράκι"

Όλο το σκεπτικό για τις περικοπές στις συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές
Επιστροφές με πολλές δόσεις, ξεκινώντας από... του χρόνου
"Μποναμάς" ακόμη και... με ομόλογα αντί μετρητών
Σε βάθος πενταετίας αναμένεται να εξοφληθούν οι συνταξιούχοι

Επιστροφή των περικοπών στις συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε πολλές... πολλές δόσεις, που θα αρχίσουν μετά τον Ιούνιο του 2016 (στην καλύτερη περίπτωση) και θα περιλαμβάνουν την καταβολή αναδρομικών ακόμη και με ομόλογα αντί μετρητών, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το σχέδιο αυτό έχει συζητηθεί ανάμεσα σε συναρμόδια στελέχη υπουργείου Εργασίας και Οικονομικών ως ένα πρώτο πλάνο αντιμετώπισης του κόστους που συνεπάγεται η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις που επιβλήθηκαν με τους νόμους 4051 και 4093 του 2012. 
Ποιοι είναι το σχέδιο
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η κατεύθυνση είναι να μετατεθεί η εφαρμογή της απόφασης για το 2016 και να επιστρέφεται ένα μικρό μόνο τμήμα από τις μειώσεις που θα πρέπει να σταματήσουν να επιβάλλονται από τις 9 Ιουνίου του 2015 και εφεξής. Click4more: Περικοπές στις συντάξεις: Όσα ζητούν οι δανειστές – Τι κρύβει το σχέδιο για το Ασφαλιστικό
Στο πλάνο αυτό έρχεται να προστεθεί και μια καθοριστική παράμετρος, που αναδεικνύεται από την «καθαρογραμμένη» απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία μετά την αντισυνταγματικότητα των περικοπών θα πρέπει τα δικαστήρια να εκδώσουν εκ νέου αποφάσεις για τον τρόπο επιστροφής των αναδρομικών σε όσους δικαίωσε το ΣτΕ.
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει πώς και πότε θα ακυρώσει τις μειώσεις για το σύνολο των συνταξιούχων και θα επιστρέψει και τα αναδρομικά από το 2012 στους περίπου 30 συνταξιούχους που δικαίωσε το ΣτΕ.
«Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει πολλούς μήνες και σε κάθε περίπτωση δεν βιαζόμαστε έως ότου εκδοθούν και οι νέες αποφάσεις των δικαστηρίων κατ’ εφαρμογήν της απόφασης του ΣτΕ»,ανέφερε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, επιβεβαιώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η ακύρωση των περικοπών από τις συντάξεις μετατίθεται χρονικά για το 2016 και βλέπουμε!
Με... "ψίχουλα"!
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκείνο που εξετάζεται είναι το σύνολο τν συνταξιούχων να παίρνει από το 2016 και για τα επόμενα χρόνια το 1/10 από τις μειώσεις που θα πρέπει να σταματήσουν να επιβάλλονται από τις 9 Ιουνίου του 2015 και μετά (που ισχύει η απόφαση του ΣτΕ). Επαναφορά σε βάθος χρόνων με επιστροφές ετησίως 5%-10% των μειώσεων στους υπόλοιπους δικαιούχους
Στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρουν στελέχη που προέρχονται από τον κλάδο των συνταξιούχων του Δημοσίου, θα επιστραφεί το 2016 για παράδειγμα ένα ποσό της τάξης των 17 ευρώ το μήνα στις κύριες συντάξεις που ήταν μέχρι 1.700 ευρώ, πριν από τις περικοπές.Για υψηλότερα ποσά συντάξεων θα επιστραφούν 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως. 
Με την αναλογία αυτή, οι συνταξιούχοι θα εξοφληθούν σε μία 5ετία, αν όχι και σε περισσότερα χρόνια.
Για τους 30 συνταξιούχους που δικαιούνται και αναδρομικά από το 2012 την επιστροφή των περικοπών στις συντάξεις, εξετάζεται ακόμη και η πληρωμή τους με ομόλογα του Δημοσίου, που σημαίνει ότι μόνο αν τα κρατήσουν ως τη λήξη τους θα καταφέρουν να εισπράξουν στο ακέραιο τις περικοπές που είχαν από το 2012 και μετά.
Αν όμβς θελήσουν να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα πριν από την λήξη τους, τότε θα έχουν το ρίσκο να πάροπυν λιγότερα στην περίπτωση που οι τρέχουσες τιμές των ομολόγων βρίσκονται σε πτωτική τροχιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου