Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015

Οι ασθένειες που… φαίνονται στα μάτια - Γιατρέ μου, τι βλέπεις;


Για κοίτα με στα μάτια λοιπόν κι εξηγήσου γιατρέ...
Γνωρίζατε ότι οι γιατροί μπορούν να «δουν» στα μάτια σας πολύ περισσότερες ασθένειες από αυτές των ματιών;Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BusinessInsider, τα μάτια μπορεί να είναι ο «καθρέφτης της ψυχής» ενός ανθρώπου, αλλά αποτελούν ακόμη και το «παράθυρο» της υγείας του, καθώς η ποσότητα των πληροφοριών που μπορούν να αποκαλύψουν είναι εντυπωσιακή.Πολλές ασθένειες προκαλούν διάφορα συμπτώματα σε όλο το σώμα. Ορισμένα εμφανίζονται στο δέρμα, άλλα στο στόμα και μερικά στα νύχια. Τα μάτια όμως, είναι το μοναδικό σημείο στο ανθρώπινο σώμα που «αποκαλύπτουν» ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό ασθενειών.Πάνω από 30 ασθένειες είναι «ορατές» στα μάτια, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα και προσθέτει ότι οι οφθαλμολογικές εξετάσεις μπορούν να είναι ο πρώτος δείκτης προβλημάτων που σχετίζονται με το διαβήτη (34%), την υψηλή αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη (62%).
Δείτε παρακάτω μερικές από τις «ανωμαλίες» που εμφανίζονται στα μάτια, και οι οποίες ορισμένες φορές μπορεί να σημαίνουν ότι «τρέχει» κάτι σοβαρό με την υγεία σας:

Οι κόκκινες κηλίδες, που προκαλούνται από «τελείες» αίματος στον οφθαλμό, μπορεί να είναι ένα σημάδι διαβήτη.
Τα κατακόκκινα μάτια μπορεί να προκαλούνται από πολλούς άλλους παράγοντες, που κυμαίνονται από έντονοβήχα μέχρι μυκητιασική λοίμωξη.
 Τα πρησμένα, κόκκιναμάτια με συμπτώματα φαγούρας μπορεί να δείχνουν ότι ο ασθενής πάσχειαπό αλλεργίες, που συχνά προκαλούνται από τη γύρη, τη σκόνη, ήτα κατοικίδια ζώα.
Τα ξηρά μάτια είναι «παρενέργεια» τόσο της υπερβολικής χρήσης υπολογιστή, όσο και φαρμάκων, όπως τα υπνωτικά, τα παυσίπονα ή τα αγχολυτικά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν την ικανότητά τους να εστιάζουν σε πράγματα που βρίσκονται κοντά, ωστόσο συγκεκριμένα φάρμακα –αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά και διουρητικά- μπορεί επίσης να προκαλέσουν την πρόωρη εμφάνιση αυτής της κατάστασης, που ονομάζεται πρεσβυωπία.
Η θολή όραση μπορεί να οφείλεται σε μια μεγάλη λίστα από ασθένειες των ματιών, ωστόσο όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, ίσως θα έπρεπε να το εκλάβουν ως σημάδι να… κάνουν μια επίσκεψη στο γιατρό τους.
Τα ξαφνικάστίγματαήλάμψεις φωτόςμπορείνα είναισημάδιρήξης τουαμφιβληστροειδούς.
Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει συχνά την εμφάνιση άσπρων δαχτυλιδιών γύρω από τα μάτια, καθώς επίσης και κιτρινωπά οιδήματα στα βλέφαρα.
Πηγη tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου