Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Εκλεψαν από συνταξιούχους 250.000.000 €


Η παρακράτηση υπέρ του ΕΟΠΥΥ για 1.000.000 δικαιούχους γινόταν επί των ακαθάριστων και όχι επί των καθαρών ποσών 
Λανθασμένος υπολογισμός κρατήσεων από 2010 έως 2016 για 1.000.000 δικαιούχους
 Πού μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους
 
Αγγελική Μαρίνου
Με μαζικές προσφυγές, οι συνταξιούχοι προσπαθούν να πάρουν πίσω πάνω από 250.000.000 ευρώ που έχασαν μέσα σε μία εξαετία από τις συντάξεις τους, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία τους παρακρατούσαν μεγαλύτερα ποσά από ό,τι έπρεπε υπέρ του ΕΟΠΥΥ....
Το ΙΚΑ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία εκμεταλλεύτηκαν μια ασάφεια του Ν. 2084/1992 για το πώς πρέπει να γίνεται η παρακράτηση 4% (αργότερα 6%) υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Ετσι, από το 2010 (επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου) η παρακράτηση των εισφορών υγείας υπολογιζόταν σκοπίμως λανθασμένα στο ονομαστικό ποσό της σύνταξης (το λεγόμενο μεικτό) και όχι στο καθαρό καταβαλλόμενο ποσό, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν μεγαλύτερα ποσά από αυτά που έπρεπε. Ουσιαστικά οι συνταξιούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχασαν πάνω από μία σύνταξη τον χρόνο λόγω της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας.
Σε αυτή την παρανομία όλοι εθελοτυφλούσαν: Το ΙΚΑ μόλις το 2016 ζήτησε διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας (με το έγγραφο με αριθμ. πρωτ. Α30/472/17) «εάν ορθώς έγινε η παρακράτηση με βάση τις προαναφερθείσες οδηγίες που είχαμε λάβει ή εάν πρέπει να γίνει επανυπολογισμός, για τα χρονικά διαστήματα από το έτος 2010 μέχρι και τις 30/6/2016, σύμφωνα με τα υποβληθέντα μέχρι σήμερα αιτήματα». Μία εβδομάδα νωρίτερα, απαντώντας σε επιστολή του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας υποστήριζε πως «τα υποβληθέντα αιτήματα για επιστροφή τυχόν διαφοράς των παρακρατηθεισών εισφορών ασθενείας, για το χρονικό διάστημα από το 2010 έως τις 30/6/2016 δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν» και προέτρεπε τους ενδιαφερομένους να προσφύγουν δικαστικά για να δικαιωθούν.Και ενώ οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα υφίστανται τις απώλειες από την άδικη παρακράτηση, στο Δημόσιο αρχικά η κράτηση για υγειονομική περίθαλψη διενεργείται στο καθαρό ποσό. Ολα αυτά όμως έως το 2013, όταν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μάλλον υπέπεσε σε γκάφα και έδωσε οδηγίες η παρακράτηση να γίνεται στο μεγαλύτερο ποσό, δηλαδή στις ακαθάριστες συντάξιμες αποδοχές (αρ. πρωτ. 116931/0092).
Αξίζει να σημειωθεί πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε προτείνει στον υπουργό να υπολογιστεί η κράτηση για υγειονομική περίθαλψη αφού αφαιρούνταν από το ακαθάριστο ποσό της σύνταξης οι μειώσεις που είχαν επιβληθεί στις συντάξεις. «Δεδομένου ότι μετά τις μειώσεις αυτές το ακαθάριστο ποσό της βασικής σύνταξης είναι ένα πλασματικό, μπορεί να κριθεί αρνητικά στις περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι προσφύγουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο» είχε εύστοχα επισημάνει το ΓΛΚ, χωρίς φυσικά να εισακουστεί.


Ετσι τα χρόνια πέρασαν και με τον τρόπο αυτόν εισπράχθηκαν παρανόμως πάνω από 250.000.000 ευρώ από 1.000.000 ανυποψίαστους συνταξιούχους που τρέχουν τώρα με μαζικές προσφυγές να διεκδικήσουν πίσω τα χρήματά τους.Η αδικία αποκαταστάθηκε το 2016 (με τον νόμο Κατρούγκαλου) και από τότε το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας γίνεται στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης και όχι στο εικονικό.Οι αιτήσεις που αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία» δείχνουν ότι ανάλογα με την περίπτωση οι συνταξιούχοι μπορεί να πάρουν πίσω από 1.000 έως και 3.000 ευρώ.
Πού μπορούν να απευθυνθούν
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να κάνουν προσφυγές κατά της παράνομης παρακράτησης της εισφοράς ασθενείας μπορούν να απευθύνονται στο Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (www.endisy.gr) ή στον Συνήγορο του Πολίτη. Μάλιστα, το Δίκτυο έχει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που υπολογίζει τις απώλειες που έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος στη σύνταξή του, λόγω της παράνομης εισφοράς. «Πάνω από 1.500 άτομα έχουν έρθει σε εμάς για να δουν με ποιον τρόπο θα διεκδικήσουν τα ποσά που τους αφαιρέθηκαν» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος και ζητά επίμονα συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου για να λυθεί το ζήτημα.
Στα 620 € οι κύριες και κάτω από 150 € οι επικουρικές μετά το 2019

Μειωμένη κατά 102 ευρώ τον μήνα θα είναι η μέση κύρια σύνταξη του Ελληνα, με βάση το μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2017-2021.Αυτό σημαίνει πως το επίπεδο της μέσης κύριας σύνταξης θα συμπιεστεί στα 620 ευρώ (μεικτά), από 722 ευρώ που είναι σήμερα, και η επικουρική σύνταξη θα πέσει κάτω από τα 150 ευρώ (μεικτά), από 170 ευρώ που είναι σήμερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων και την κοινωνική συνοχή στη χώρα μας.Σε μελέτη, την οποία υπογράφουν ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Σάββας Ρομπόλης και ο υποψήφιος διδάκτορας Βασίλειος Μπέτσης, ζητούν να τεθεί υπό αίρεση και επανεξέταση η εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων μείωσης των συντάξεων από το 2019, καθώς οι δανειστές -λανθασμένα- επιβάλλουν διαρκείς περικοπές συντάξεων, τη στιγμή που η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμα και αν οι συντάξεις παρέμεναν στα σημερινά επίπεδα.Σύμφωνα με τον Ομιλο για τα Κοινωνικά και Εργασιακά Δικαιώματα (ΟΚΕΔ), οι συμφωνημένες περικοπές των κύριων συντάξεων κατά 18% το 2019 ανεβάζουν τις απώλειες στο ιλιγγιώδες ποσό των 5,7 δισ. ευρώ, αντί των 3,1 δισ. που είχαν προβλεφθεί στο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας.
«Είναι ακατανόητη», υποστηρίζει ο κ. Ρομπόλης, «η εμμονή των δανειστών να προηγηθεί η μείωση των συντάξεων χωρίς να ληφθεί υπόψη η αύξηση του ΑΕΠ. Αν ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται τα επόμενα χρόνια σε 2%-3%, θα μπορούσε να επιτευχθεί η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης στο 16% του ΑΕΠ, χωρίς να απαιτηθεί μείωση των συντάξεων». Αναρωτιέται δε αν οι δανειστές κάνουν κάποιο σοβαρό λάθος ή τελικά αποκρύπτουν την πραγματικότητα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου