Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Τι χάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από τις αλλαγές στη φορολογία

Με την έναρξη της νέας χρονιάς και συγκεκριμένα στο τέλος Ιανουαρίου, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν μείωση στις αποδοχές τους. Η μείωση αυτή θα προέλθει από την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου. Λίγους μήνες αργότερα, όταν θα υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση θα διαπιστώσουν ότι είναι άχρηστες οι αποδείξεις που πήραν μέσα στο 2017 για ιατροφαρμακευτικά έξοδα και νοσήλια.


Η έκπτωση φόρου 10% για τις δαπάνες αυτές καταργήθηκε και οι αποδείξεις μετράνε μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου το οποίο οι περισσότεροι έχουν καλύψει με τα υπόλοιπα έξοδα (σούπερ μάρκετ, ΔΕΗ, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, βενζίνες, ασφάλιστρα κλπ).
Από την κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών ο κρατικός προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει περίπου 121 εκατ. ευρώ και από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% 68 εκατ. ευρώ. Σύνολο 189 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά ουσιαστικά αποτελούν πρόσθετη φορολογία για τους πολίτες καθώς θα φανούν στην εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης το 2018 και τα επόμενα χρόνια.Στο τέλος του μήνα περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 8.636 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μια μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους. Η μείωση θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στην μηνιαία παρακράτηση φόρου.Στα χαμηλά εισοδήματα, δηλαδή σε όσους βρίσκονται στο ύψος του αφορολογήτου ορίου (8.636 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά, 8.863 για έγγαμους με 1 παιδί και στα 9.090 ευρώ για έγγαμους με 2 παιδιά), η επιβάρυνση θα είναι ελάχιστη καθώς δεν προκύπτει σημαντικός φόρος για να υπολογιστεί και έκπτωση 1,5%. Όσο ανεβαίνουν όμως τα εισοδήματα τότε οι επιβαρύνσεις γίνονται όλο και πιο αισθητές.

Για παράδειγμα, οι μισθωτοί με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ θα έχουν μικρή επιβάρυνση καθώς σε αυτή την περίπτωση ο συνολικός πρόσθετος φόρος δεν ξεπερνά τα 18 ευρώ.
Όσο όμως ανεβαίνουν τα εισοδήματα και οι μισθοί προσεγγίζουν τα επίπεδα των 1.500 ευρώ, η ετήσια επιβάρυνση ανεβαίνει αγγίζοντας τα 50 ευρώ.Για παράδειγμα, έστω ένας μισθωτός που έχει τον μήνα εισόδημα 1.643 ευρώ, δηλαδή σε ετήσια βάση το ποσό που λαμβάνει ανέρχεται σε 23.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος μισθωτός θα διαπιστώσει απώλειες της τάξης των 51 ευρώ το χρόνο. Αν ο ίδιος φορολογούμενος είχε μισθό της τάξεως των 2.000 ευρώ, τότε η ετήσια πρόσθετη επιβάρυνση θα ανέλθει στα 74 ευρώ. Αισθητές διαφορές και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις προκύπτουν για μηνιαίους μισθούς άνω των 2.500-3.000 ευρώ λόγω του ότι σε αυτές τις περιπτώσεις αυξάνονται σημαντικά και οι φορολογικοί συντελεστές.
Πιο συγκεκριμένα τώρα όσον αφορά στην κατάργηση της έκπτωσης φόρου 10% από τις αποδείξεις, θα πρέπει να σημειώσουμε πώς οι αποδείξεις θα μετράνε πλέον μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου το οποίο οι περισσότεροι έχουν καλύψει με τα υπόλοιπα έξοδα, δηλαδή σούπερ μάρκετ, ΔΕΗ, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, βενζίνες, ασφάλιστρα και άλλα.Για το 2018 οι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου των πληρωμών με πλαστικό χρήμα.Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες που δικαιούνται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος δεν είναι υποχρεωμένοι να κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 -2.100 ευρώ που οδηγεί στο έμμεσο αφορολόγητο όριο.
Οι χάρτινες αποδείξεις αντικαθίσταται από τα μηνιαία αναλυτική κατάσταση των τραπεζών όπου αναγράφονται οι συναλλαγές που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και οι πληρωμές μέσω e-banking.
Άλλωστε με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις οι φορολογούμενοι μπαίνουν και στις κληρώσεις της φορολοταρίας.Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες για να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει φέτος να πραγματοποιήσουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους ως εξής:
– 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
– 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
– 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω
Το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ.Σημειώνεται ότι σχεδόν όλα τα έξοδα που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά περιλαμβάνονται στη λίστα των δαπανών οι οποίες εφόσον πραγματοποιηθούν με ηλεκτρονικό χρήμα οδηγούν στην κατοχύρωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου.Η λίστα με τις αποδείξεις για το 2018 περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.
Οι ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, κάτοικοι χωριών με πληθυσμό μικρότερο των 500 ή κάτοικοι νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 3.100, εξαιρούνται από το μέτρο. Ωστόσο θα πρέπει να έχουν δαπάνες με αποδείξεις, προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου