Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Επικουρικές συντάξεις: Αυξήσεις έως 25% και αναδρομικά! Τι αλλάζει για 450.000 συνταξιούχους;

Αναρτήθηκε Παρασκευή 1 Νοέμβριος 2019, 23:55 στην Κατηγορία: Οικονομία   Ετικέτες: , , , , ,       -ΠΗΓΗ-


γράφει ο Ηλίας Γεωργάκης στά «Νέα»
Αυξήσεις 20%-25% και αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019 θα καταβληθούν από το νέο έτος σε περισσότερους από 450.000 συνταξιούχους που παίρνουν επικουρικές συντάξεις. Όλο το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την καταβολή των νέων αυξημένων επικουρικών συντάξεων και των αναδρομικών τους αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ».
Οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ που είχαν και τις μεγαλύτερες περικοπές από τον ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου), καθώς και οι τραπεζοϋπάλληλοι.
Συγκεκριμένα, την ημερομηνία που θα ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος (εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο του 2020), θα γίνει από το ΕΤΕΑΕΠ η τρέχουσα καταβολή των νέων αυξημένων επικουρικών και θα ακολουθήσει και η αναδρομική καταβολή (από 4/10/2019), χωρίς να απαιτείται η προσφυγή σε δικηγόρους και σε αγωγές.
Οι αυξήσεις (και φυσικά τα αναδρομικά) αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση – λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως αθροίσματος κύριας και επικουρικής. Οι αυξήσεις στις επικουρικές «μετράνε» από 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά (όταν δηλαδή δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ). Η λύση που επιλέγεται μετά την απόφαση του ΣτΕ οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση ύψους 52,5 ευρώ τον μήνα για 465.112 συνταξιούχους.
Επίσης:
• Η καταβολή της αύξησης (και των αναδρομικών) θα είναι αυτόματη και χωρίς αιτήσεις.
• Δικαιούνται χρήματα και οι κληρονόμοι.
• Το κόστος της συμμόρφωσης στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα καλυφθεί από την περιουσία του ΕΤΕΑΕΠ, που ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ.
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν ότι σημαντικότερες αυξήσεις θα εισπράξουν όσοι είχαν το μεγαλύτερο «ψαλίδι» το καλοκαίρι του 2016. Πρόκειται για 251.728 συνταξιούχους που έχασαν από την επικουρική τους έως και πάνω από 200 ευρώ τον μήνα. Οι περισσότεροι έχασαν από 100 ως 200 ευρώ τον μήνα, ένας στους πέντε έχασε 50-100 ευρώ, ενώ το 18% έχασε έως 20 ευρώ. Περισσότεροι από τους μισούς είναι πρώην μισθωτοί του ΙΚΑ, οι οποίοι υπέστησαν μέσο ποσοστό μείωσης 45%.
Μετά τους μισθωτούς του πρώην ΙΚΑ η επόμενη πολυπληθέστερη κατηγορία είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι όμως υπέστησαν μικρή μέση μείωση 7,34%. Ακολουθούν οι ναυτικοί του ΚΕΑΝ με μέση μείωση 36,54%, όπως και δημοτικοί υπάλληλοι με μέση μείωση 28,81%.
Από τις μειώσεις του 2016 επλήγησαν επίσης εμποροϋπάλληλοι (41,21% μείωση) κ.ά. Σημαντικές μειώσεις άνω του 30% είχαν επίσης χιλιάδες ναυτιλιακοί υπάλληλοι, τραπεζοϋπάλληλοι κ.ά.
Ακολουθούν παραδείγματα αύξησης επικουρικής:
• Συνταξιούχος με πρώην επικουρική σύνταξη 490 ευρώ και νυν 255 ευρώ αναμένεται να λάβει 76,5 ευρώ αύξηση ανά μήνα και 918 ευρώ ανά έτος.
• Συνταξιούχος ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλος) έπαιρνε επικουρική προ επανυπολογισμού 450 ευρώ και μετά 234 ευρώ. Αναμένεται να πάρει νέα επικουρική 304,2 ευρώ (αύξηση 70,2 ευρώ) και συνολική αύξηση στη σύνταξή του 842,4 ευρώ τον χρόνο.
• Συνταξιούχος ΙΚΑ έπαιρνε επικουρική προ επανυπολογισμού 275 ευρώ και μετά 136 ευρώ. Αναμένεται να πάρει νέα επικουρική 177 ευρώ και συνολική αύξηση στη σύνταξή του 490 ευρώ τον χρόνο.
Η απόφαση του ΣτΕ
Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την πρόσφατη απόφασή του «διέλυσε» όλο το σύστημα των επικουρικών που ψηφίστηκε το 2016 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκρινε αντισυνταγματικό τον υπολογισμό τόσο των νέων επικουρικών συντάξεων με τον νόμο Κατρούγκαλου (με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ’ έτος) όσο και τον επανυπολογισμό των παλαιών με βάση τον νέο τύπο.
Παράλληλα, ακύρωσε τις περικοπές που εφαρμόστηκαν με βάση το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Για τον τρόπο υπολογισμού των νέων και επανυπολογισμού των παλαιών επικουρικών αιτία της αντισυνταγματικότητας ήταν κατά τους συμβούλους Επικρατείας η έλλειψη αναλογιστικής μελέτης. Αντίθετα, για το «μαχαίρι» που έπεσε σε όσους εισέπρατταν πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά, αιτία της ακύρωσης του νόμου ήταν η φιλοσοφία των περικοπών που βασίστηκαν στο ύψος της κύριας σύνταξης προκειμένου να κοπεί η επικουρική.
Η «θεραπεία» της αντισυνταγματικότητας του υπολογισμού των νέων επικουρικών εκτιμάται πως θα έρθει με αναλογιστική μελέτη, η οποία θα τεκμηριώνει τη βιωσιμότητα του επικουρικού υπερταμείου χωρίς τον «κόφτη» των 1.300 ευρώ.
Στο μεταξύ τη διαβεβαίωση ότι δεν θα κοπεί το εφάπαξ έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης στην ΑΔΕΔΥ, σημειώνοντας ότι θα καταργηθεί το πλαφόν των 1.300 ευρώ για το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου