Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Μήπως έχω θυρεοειδή; Όλα τα σημάδια

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα όργανο σε σχήμα πεταλούδας στην πρόσθια επιφάνεια του λαιμού και αποτελεί τον κύριο ρυθμιστή του μεταβολισμού. Η δυσλειτουργία του έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημάδια που μας προειδοποιούν
Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα τα σημάδια που προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά στη λειτουργία του.
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη 
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
 
Ο θυρεοειδής αδένας παράγει αποθηκεύει και απελευθερώνει τις θυρεοειδικές ορμόνες στο αίμα, ρυθμίζοντας μεταξύ άλλων τη θερμοκρασία, το μεταβολισμό και τους χτύπους της καρδιάς. Συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί ή υπερλειτουργεί εξαιτίας διαφόρων αιτιών.  
Το αίσθημα κόπωσης, η μειωμένη ενεργητικότητα και η αδυναμία συγκέντρωσης σχετίζονται με πολλές καταστάσεις και παθήσεις, αλλά είναι έντονα συνδεδεμένα και με τον υποθυρεοειδισμό. 
Πολλές φορές η κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας ακόμα και μετά από πλήρη νυχτερινό ύπνο είναι η πρώτη ένδειξη υποθυρεοειδισμού σε πολλούς ανθρώπους. Ο υποθυρεοειδισμός έχει ενοχοποιηθεί και για την εκδήλωση κατάθλιψης. Αντίθετα το άγχος, η ανησυχία, η νευρικότητα και η αϋπνία είναι ενδεικτικά του υπερθυρεοειδισμού.  Η αύξηση του σωματικού βάρους παρά τη μειωμένη όρεξη υποδηλώνουν υποθυρεοειδισμό, ενώ η αυξημένη όρεξη που δε συνοδεύεται με αντίστοιχη αύξηση του βάρους, αλλά μπορεί να συνοδεύεται με απώλεια κιλών είναι χαρακτηριστική του υπερθυρεοειδισμού. Οι διαταραχές στις συνήθειες του εντέρου, όπως διάρροια και δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού και του υποθυρεοειδισμού αντίστοιχα. Επιπλέον διαταραχές στην έμμηνο ρύση στις γυναίκες που μπορεί να εκδηλωθούν με ολιγομηνόρροια ή συχνομηνόρροια μπορεί να οφείλονται σε πρόβλημα της θυρεοειδικής λειτουργίας. Στους άνδρες, ο υποθυρεοειδισμός έχει συνδεθεί με στυτική δυσλειτουργία, καθυστερημένη εκσπερμάτιση και ελαττωμένη ποσότητα και κινητικότητα του σπέρματος. Ο υπερθυρεοειδισμός έχει και αυτός συνδεθεί με στυτική δυσλειτουργία, αλλά και με πρόωρη εκσπερμάτιση, ολιγοσπερμία και μη φυσιολογική μορφολογία σπέρματος. Η γαλακτόρροια σε έναν άνδρα μπορεί να κινήσει υποψίες για υποθυρεοειδισμό, ενώ η γυναικομαστία (σε άντρα) μπορεί να υποδηλώνει υπερθυρεοειδισμό. Η δυσανεξία στο κρύο συνδέεται με τον υποθυρεοειδισμό, ενώ η δυσανεξία στη ζέστη με τον υπερθυρεοειδισμό.  Ακόμα και από το δέρμα μπορεί να καταλάβουμε ότι ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί φυσιολογικά. Για παράδειγμα στον υποθυρεοειδισμό το δέρμα είναι κρύο, τραχύ και ξηρό, ενώ στον υπερθυρεοειδισμό είναι θερμό, λείο και υγρό.Τα εύθραυστα νύχια και η τριχόπτωση επίσης μπορεί να υποδηλώνουν υπό- ή υπερ- θυρεοειδισμό. 
 Από το καρδιαγγειακό σύστημα τα πιο συχνά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι η βραδυκαρδία και η ήπια αρτηριακή υπέρταση, ενώ ο υπερθυρεοειδισμός συνοδεύεται από ταχυκαρδία και αρρυθμίες, όπως η κολπική μαρμαρυγή. 
 Αν κάποιος εμφανίζει ορισμένα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχει πρόβλημα του θυρεοειδούς αδένα, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό του για την ανεύρεση της αιτιολογίας. 
 
 
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
email: cbountouri@gmail.co
m

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου