Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ο περιορισμός των πρόωρων συντάξεων ξεκινά από τράπεζες και ΔΕΚΟ

«Σάρκα και οστά» αρχίζει να λαμβάνει το κομμάτι εκείνο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των «θεσμών» σε σχέση με...το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό. Συγκεκριμένα ο «περιορισμός» των «κινήτρων» (σ.σ. των μπόνους) στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις περνά μέσα από τον περιορισμών των εθελούσιων εξόδων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ. 
Το υπ. Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται θέμα αλλαγών συνολικά στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, μιας και αυτές αποτελούν μόλις το 10% του συνόλου των συνταξιοδοτήσεων, όσο είναι δηλαδή και το ευρωπαϊκό μέσο όρο. 
O αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δημήτρης Στρατούλης έχει δώσει εντολή να γραφτεί μία ειδική αναλογιστική μελέτη για το κόστος των εθελούσιων εξόδων ειδικά στο χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων, όπου τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν γίνει φύγει εθελοντικά 15.000 υπάλληλοι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως την ερχόμενη Δευτέρα 23 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του κ. Στρατούλη και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), όπου θα συζητηθεί και το ζήτημα αυτό. Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Γιώργου Ρωμανιά, οι τράπεζες πρέπει να πληρώσουν μέρος των ζημιών που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων από τα τεράστια μπόνους που δόθηκαν σε όσους συμμετείχαν στις εθελούσιες εξόδους. Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της ΟΤΟΕ το θέμα αυτό αφορά μόνο το παρελθόν, μιας και τα business plans των τραπεζών μέχρι το 2017 δεν προβλέπουν νέες εθελούσιες εξόδους. Την ίδια στιγμή, πάντως, που το Υπ. Εργασίας έχει ανοίξει η συζήτηση για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων από τις τράπεζες, φαίνεται πως φτάνει στο αποκορύφωμα της η συζήτηση για το αν το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (προσωπικό Alpha Bank, Attica Bank κλπ.) θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα σύναψης κρατικών ρέπος αφού μεταφερθεί μέρος των ρευστών διαθεσίμων των ασφαλιστικών φορέων σε Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας. Η ΟΤΟΕ αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΤ έχουν βάλει φραγμό στην τελευταία διαδικασία. Όσον αφορά το θέμα της αποκατάστασης μέρους της ζημιάς που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων από τις τράπεζες, στελέχη της ΟΤΟΕ, εκτιμούν πως θα συζητηθεί ουσιαστικά κατά τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για την υπογραφή της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας μέχρι το τέλος του 2015. Αν ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων φαίνεται, προς το παρόν, να αφορά μόνο το παρελθόν σ’ ο,τι αφορά τις τράπεζες, δεν ισχύει το ίδιο για τις πρώην ΔΕΚΟ, που πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει προγραμματισμός για νέες εθελούσιες εξόδους. Στο χώρο, όμως, αυτό δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει οι διεργασίες για τον περιορισμό των μπόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου