Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Φαρμακοποιοί - Μνημόνιο, σημειώσατε: 1

Το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων είναι στη σελ. 981 του νέου μνημονίου και οι διατάξεις του υπουργείου Υγείας στη σελ. 985. Η ημερομηνία δημοσίευσης είναι σημαντική διότι από αυτήν εξαρτάται το δικαίωμα θεμελίωσης συνταξιοδότησης, όπως αναφέρεται στο σχετικό εδάφιο. Αλλά όπως και να έχει, το ιδιοκτησιακό που παραμένει κατά 51% αποκλειστικά σε πτυχιούχους Φαρμακευτικής, είναι μεγάλη νίκη.

 της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Δεν πέρασε τελικά το μέτρο της αδειοδότησης μη φαρμακοποιών καθώς το τρίτο μνημόνιο προβλέπει ότι 51% της ιδιοκτησίας πρέπει να παραμένει στους φαρμακοποιούς, κατά το γερμανικό μοντέλο.Την λύση αυτή είχε προτείνει στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Λουράντος.Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, σε επαφες που είχε με μέλη της κυβέρνησης- χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την συζήτηση στην Βουλή παρέμεινε στο χώρο από το πρωί ως αργά το απόγευμα- έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες... Διαμήνυσε μάλιστα σε όλους του τόνους ότι σε περίπτωση που το 51% των φαρμακείων θα πέρναγε, τότε τα 11.000 φαρμακεία της χώρας, θα μετατρέπονταν σε πολιτική "ταφόπλακα" για πολλούς υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο κ. Λουράντος είχε επαφές μάλιστα και με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος συμφώνησε με την εναλλακτική πρόταση του 51%. Αν το μέτρο της πλήρους απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού πέρναγε, τότε οι φαρμακοποιοί με ατομική ιδιοκτησία φαρμακείου θα είχαν να αντιμετωπίσουν πολυεθνικές αλυσίδες και τεράστια συμφέροντα. Η ανεργία δε των υπολοίπων, καθώς και του υπαλληλικού τους προσωπικού, θα πρέπει να θεωρείτο δεδομένη. Τώρα αναμένεται η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση, και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει συνάντηση αύριο, Τρίτη, με τον υπουργό υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου