Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

9 Πράγματα Που ΔΕΝ Πρέπει Να Κάνετε Με Άδειο Στομάχι

Είστε αυτό που τρώτε, λέει μια φράση γνωστή σε όλους. Αλλά αυτό που κάνουμε πριν από ένα γεύμα έχει εξίσου μεγάλη επίδραση στην υγεία μας.
Σήμερα θα μάθετε 9 πράγματα που δεν μπορείτε να κάνετε με άδειο στομάχι (όχι λιγότερο από 2 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα σας). Σαν μπόνους, θα βρείτε πληροφορίες για το τι μπορείτε να κάνετε όταν είστε πεινασμένοι, στο τέλος του άρθρου.

9. Να Παίρνετε Αντιφλεγμονώδη

Η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) δεν μπορούν να ληφθούν με άδειο στομάχι. Όχι μόνο μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους, αλλά προκαλούνται και σοβαρά προβλήματα υγείας (όπως η γαστρική αιμορραγία).
Συμβουλή: Το γάλα μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις των ΜΣΑΦ. Εάν δεν έχετε γάλα, πιείτε το φάρμακο με άφθονο νερό.

8. Να Πίνετε Καφέ

Ακόμα και ο καφές χωρίς καφεΐνη διεγείρει την παραγωγή οξέος που μπορεί να προκαλέσει καούρα και άλλα προβλήματα με το πεπτικό σύστημα, εάν τον πιείτε με άδειο στομάχι. Η παράκαμψη του πρωινού ακόμη και μετά τον καφέ μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σεροτονίνης και κακή διάθεση για το υπόλοιπο της ημέρας.
Συμβουλή: Αν δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε τη συνήθεια της κατανάλωσης καφέ το πρωί, καταναλώστε τον με γάλα ή κρέμα: τα λιπαρά του γάλακτος θα μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις.

7. Να Πίνετε Αλκοόλ

Χωρίς φαγητό, ο ρυθμός απορρόφησης του αλκοόλ αυξάνεται και είναι ο ίδιος όπως κατά την ενδοφλέβια ένεση. Η ταχεία επίδραση του αλκοόλ στο σώμα έχει αρνητικές συνέπειες για το ήπαρ, την καρδιά και τα νεφρά.
Συμβουλή: Αν η κατάσταση δεν σας επιτρέψει να αρνηθείτε ένα ποτό, προτιμήστε τα παγωμένα μη ανθρακούχα ποτά, καθώς αυτά απορροφώνται πιο αργά. Καλύτερα, φάτε τουλάχιστον ένα μικρό σάντουιτς, ιδανικά ένα που να περιέχει βούτυρο.

6. Να Μασάτε Τσίχλα

Το πεπτικό οξύ που παράγεται κατά τη διάρκεια της μάσησης της τσίχλας καταστρέφει την επένδυση του άδειου στομάχου. Είναι επίσης επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι που μασούν τσίχλα προτιμούν τα πρόχειρα φαγητά (πατάτες, καραμέλες) και όχι τα φρούτα και τα λαχανικά.
Συμβουλή: Οι τσίχλες που περιέχουν φυσικά γλυκαντικά (ξυλιτόλη, σορβιτόλη) είναι λιγότερο επιβλαβείς από εκείνες με ζάχαρη, κυκλαμικό άλας ή ασπαρτάμη. Αποφύγετε να μασάτε τσίχλα για περισσότερο από 10 λεπτά, ακόμα και με γεμάτο στομάχι.

5. Να Πηγαίνετε Για Ύπνο

Η πείνα και τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης μας εμποδίζουν να κοιμηθούμε και προκαλούν επιφανειακό ύπνο και πρόωρη αφύπνιση. Είναι ενδιαφέρον ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει το επίπεδο των ορμονών της πείνας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τρώμε περισσότερο την επόμενη μέρα αφού παρακάμπτουμε το δείπνο.
Συμβουλή: Η καλύτερη λύση είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επειδή περιέχουν μαγνήσιο και ασβέστιο. Αυτά τα στοιχεία θα εξασφαλίσουν έναν υγιή ύπνο.

4. Έντονη προπόνηση

Υπάρχει μια άποψη ότι η άσκηση με άδειο στομάχι καίει περισσότερες θερμίδες. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν επηρεάζει την απώλεια λίπους. Η μυϊκή απώλεια, από την άλλη πλευρά, είναι πραγματική. Η ένταση της άσκησης μειώνεται επίσης, καθώς ο οργανισμός στερείται ενέργειας.
Συμβουλή: Αντικαταστήστε την έντονη προπόνηση με αερόβια άσκηση. Εάν έχετε πεπτικά προβλήματα, θα πρέπει να πάρετε ένα σνακ πριν από κάθε είδους άσκηση επειδή η σωματική δραστηριότητα προκαλεί την παραγωγή γαστρικού υγρού, το οποίο είναι επιβλαβές για το άδειο στομάχι.

3. Να Ψωνίζετε

Όλοι γνωρίζουμε ότι η πείνα μας κάνει να αγοράζουμε περισσότερα τρόφιμα από ό, τι πραγματικά χρειαζόμαστε. Σύμφωνα με μια έρευνα, το εσωτερικό μήνυμα του «θέλω φαγητό» γίνεται απλά «θέλω», και ο πεινασμένος υπακούει σε αυτό το μήνυμα ψωνίζοντας ανεξέλεγκτα.
Συμβουλή: Εκτός από μια λίστα αγορών που γίνεται εκ των προτέρων, η πληρωμή με μετρητά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα. Περαιτέρω έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να δαπανούν λιγότερο όταν πληρώνουν με μετρητά αντί για πιστωτική κάρτα.

2. Να Πίνετε Χυμό Εσπεριδοειδών

Οι όξινες και σκληρές ίνες που περιέχονται στα εσπεριδοειδή ερεθίζουν το άδειο στομάχι, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για όσους έχουν γαστρίτιδα.
Συμβουλή: Ο φρεσκοστυμμένος χυμός εσπεριδοειδών δεν θα φέρει τίποτα άλλο παρά μόνο οφέλη εάν τον αραιώσετε με νερό σε αναλογία 1:1 (για τα άτομα με υπερευαισθησία) ή 2:1 (για τους υπόλοιπους).

1. Να Διαφωνείτε

Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι η πείνα μας κάνει λιγότερο συγκροτημένους. Αυτό συμβαίνει επειδή ο αυτοέλεγχος απαιτεί ενέργεια, η οποία είναι σε χαμηλά επίπεδα όταν το στομάχι είναι άδειο.
Συμβουλή: Εάν δεν έχετε χρόνο να φάτε πριν από μια συζήτηση, πιείτε κάτι ζεστό και προσφέρετε και στον συνομιλητή σας. Αυτό θα κάνει τη συζήτηση πιο φιλική.

Το υποσχόμενο μπόνους: Τι μπορείτε να κάνετε όταν είστε πεινασμένοι
Μάλλον μαντεύετε ότι το πιο κατάλληλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να φάτε κάτι. Υπάρχουν όμως και άλλα, λιγότερο προφανή πράγματα που γίνονται καλύτερα με άδειο στομάχι.
Να Λύνετε Προβλήματα. Η ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε γίνεται πιο έντονη όταν είστε πεινασμένοι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή είναι η κληρονομιά των προγόνων μας που έπρεπε να επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειές τους για να βρουν φαγητό. Η ορμόνη της πείνας ghrelin συμβάλλει επίσης στην εκτέλεση διαφόρων εργασιών, διεγείροντας την εγκεφαλική δραστηριότητα.
Να Κάνετε επιλογές. Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε τι να επιλέξετε – μια κόκκινη φούστα ή ένα παντελόνι τζιν; – Δοκιμάστε να το κάνετε με άδειο στομάχι. Η έρευνα δείχνει ότι η πείνα οδηγεί τους ανθρώπους σε πιο επιτυχημένες, αν και πιο παρορμητικές, αποφάσεις. Φυσικά, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο όταν διακυβεύονται θέματα οικονομικά, σχέσεων ή υγείας.


Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: 
Πηγή: brightside.me
Photos: © depositphotos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου