Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Τι σημαίνει η αλλαγή του χρώματος στα ούρα και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό




Μια από τις καθημερινές βιολογικές μας ανάγκες είναι η ούρηση η οποία εκδηλώνεται σε έναν υγιή ενήλικα από τέσσερις έως οκτώ φορές ημερησίως. Τα υγιή ούρα παρουσιάζουν ένα υποκίτρινο χρώμα που οφείλεται στο ουροχρώμιο μια ουσία που παράγεται κατά τη διάσπαση της πρωτεΐνης αιμοσφαιρίνης η οποία μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος. Αν και είναι μία πράξη η οποία γίνεται μηχανικά από τους περισσότερους, καλό είναι να αποκτήσουμε και τη συνήθεια να τους ρίχνουμε μια «εξεταστική» ματιά ώστε να προλάβουμε εγκαίρως προβλήματα του ουροποιητικού μας συστήματος.Απαραίτητες σαφώς μερικές γενικές πληροφορίες για το τι ακριβώς επηρεάζει το χρώμα τους και πότε η αλλαγή του μπορεί να είναι σημάδι ασθένειας. Το νερό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα που ίσως χρησιμοποιούμε είναι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν το χρώμα των ούρων και κατά διαστήματα τους δίνουν διαφορετικό τόνο που μπορεί να κυμαίνεται από εντελώς διάφανο ως κόκκινο ή σκούρο καφέ. Μερικές φορές το χρώμα των ούρων είναι σημάδι ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στον οργανισμό μας και η επίσκεψη σε γιατρό είναι απαραίτητη.
Ο Δρ Ηρακλής Πούλιας, πρόεδρος Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας εξηγεί από τι επηρεάζεται ο χρωματισμός των ούρων μας και πότε πρέπει να πάμε για εξετάσεις.

Νερό

Το πρώτο πράγμα που φαίνεται από το χρώμα των ούρων είναι αν οι ποσότητες νερού που καταναλώνουμε είναι επαρκείς για τον οργανισμό μας. Ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα δείχνει πως είμαστε καλά ενυδατωμένοι. Αν βέβαια τα ούρα είναι διαφανή και άχρωμα τότε αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση νερού θα πρέπει να μειωθεί. Όταν σκουραίνουν προς το βαθύ κίτρινο τότε η αύξηση του νερού είναι χρήσιμη, ενώ αν είναι προς το κεχριμπαρένιο τότε είναι σημάδι ότι ο οργανισμός έχει χάσει πολλά υγρά και χρειάζεται άμεση αναπλήρωση. Τα καφέ ούρα αποτελούν ένδειξη σοβαρής αφυδάτωσης στον οργανισμό. Αν παρ’ όλη την αύξηση υγρών, το χρώμα τους παραμείνει σκούρο, τότε είναι ώρα το άτομα να επισκεφθεί τον γιατρό του

Λαχανικά, φρούτα και βιταμίνες

Η Β2 μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β, μπορεί να δώσει μια πιο φωτεινή απόχρωση στα ούρα αν βρεθεί σε μεγάλες ποσότητες μέσα στον οργανισμό. Αν και τη βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά, το αμύγδαλο έχει τριπλάσιες ποσότητες αυτής της βιταμίνης. Η ίδια βοηθά την απορρόφηση άλλων βιταμινών της ομάδας Β και γενικά συμβάλει στον ενεργειακό μεταβολισμό του σώματος.Αν το βράδυ έχουμε φάει μια ωραιότατη παντζαροσαλάτα και το πρωί δούμε κατακόκκινα τα ούρα μας, δεν χρειάζεται ν’ ανησυχούμε. Η βουλγαξανθίνη είναι η χρωστική της φύσης που έχει χαρίσει στα παντζάρια το πορφυρό τους χρώμα με το οποίο χρωματίζουν και τα ούρα μέχρι να αποβληθούν σιγά σιγά από τον οργανισμό. Μερικές φορές ωστόσο μπορεί και να μη συμβεί. Αυτό εξαρτάται από το υπόλοιπο μενού και την οξύτητα που αυτό έχει προκαλέσει στο στομάχι.Η αλόη, η φάβα, τα καρότα, η βιταμίνη C, μπορεί να προκαλέσουν κι αυτά διαφορετική απόχρωση στα ούρα, με πορτοκαλί χροιά η οποία κι αυτή ξεθωριάζει κατά τις επισκέψεις μας στην τουαλέτα μέσα στην ημέρα. Τα σπαράγγια δε, προσδίδουν μια πρασινωπή απόχρωση. Με αφρό μπορεί να βγαίνουν τα ούρα κάποιου που τρώει πολλά ζωικά τρόφιμα δηλ. κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά κλπ.

Πότε επισκέπτεστε τον γιατρό

Ο αφρός που αναφέρθηκε στην περίπτωση μεγάλης κατανάλωσης ζωικών τροφών, μερικές φορές είναι ένδειξη δυσλειτουργίας των νεφρών και είναι ένας από τους λόγους που επισκεπτόμαστε στον γιατρό. Η αιματουρία επίσης είναι ένδειξη πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως ουρολοίμωξη, κύστη, πέτρα στο νεφρό ή κάποιο άλλο ουρολογικό πρόβλημα.«Γενικά, τα ούρα είναι ένας άτυπος καθρέφτης της υγείας γιατί πολλά νοσήματα και διαταραχές τα επηρεάζουν. Ακόμα και τα φάρμακα μπορεί να τα επηρεάσουν. Για παράδειγμα, το αντιβιοτικό ριφαμπικίνη και το αντιφλεγμονώδες σουλφασαλαζίνη μπορεί να τους προσδώσουν πορτοκαλί χροιά, ενώ η σέννα (είναι καθαρτικό) και τα ψυχοτρόπα χλωροπρομαζίνη και θειοριδαζίνη κόκκινη χροιά. Όσον αφορά τα νοσήματα, ακόμα και ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να τα επηρεάσει (τους προσδίδει μια γλυκιά μυρωδιά, επειδή συσσωρεύεται σάκχαρο στο αίμα και από εκεί στα ούρα). Επομένως, δεν πρέπει να αμελούμε τα περίεργα συμπτώματά τους, ειδικά όταν επιμένουν πέραν μερικών ωρών ή έστω ενός 24ωρου», τονίζει ο Δρ Πούλιας.
Photo: Author/Depositphotos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου