Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Συνταρακτικές αλλαγές φέρνει το Ευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν!

Από το 2021 αλλάζει η ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας και της Ευρώπης λόγω της κυκλοφορίας του Πανευρωπαϊκού Ατομικού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος - Pan European Personal Pension Product, PEPP. 

Το PEPP εκτιμάται ότι θα αλλάξει δραματική την αγορά. 

Σημειώνεται ότι στις 13 Φεβρουαρίου οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της ΕΕ (COREPER) ενέκριναν το τελικό κείμενο του προτεινόμενου Κανονισμού σχετικά με τη διαμόρφωση PEPP.

Το νέο αυτό προϊόν θα δώσει στους ευρωπαίους πολίτες τη δυνατότητα αποταμίευσης συμπληρωματικά προς τα κρατικά, επαγγελματικά και ατομικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα.

Βασικές ρυθμίσεις του προτεινόμενου Κανονισμού για τα PEPP

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση το τελευταίο κείμενο από την πρόσφατη πολιτική συμφωνία των ευρωπαϊκών αρχών φαίνεται ότι τα χαρακτηριστικά του προτεινόμενου PEPP είναι τα ακόλουθα:

  • Εγγραφή από την αρμόδια εθνική αρχή του κράτους μέλους καταγωγής και έλεγχο από την EIOPA.
  • Διανομή του προϊόντος από διάφορους παρόχους (πιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστές, IORPs, asset managers).
  • Οι πάροχοι PEPP καλούνται να διαθέτουν sub accounts σε τουλάχιστον 2 κράτη μέλη μέσα σε 3 έτη.
  • Οι απαιτήσεις ενημέρωσης θα είναι εναρμονισμένες.
  • Οι πάροχοι PEPP εμπίπτουν στους κανόνες διανομής του συγκεκριμένου τομέα δηλαδή οι ασφαλιστές εμπίπτουν στους κανόνες της IDD εκτός από την περίπτωση της παροχής συμβουλής.
  • Προβλέπονται μέχρι 6 επενδυτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μίας προκαθορισμένης που βασίζεται σε τεχνικές μετριασμού του κινδύνου ή εγγύησης κεφαλαίου.
  • Το συνολικό κόστος δε θα μπορεί να υπερβαίνει το 1% του συσσωρευμένου κεφαλαίου ανά έτος.
  • Δικαίωμα αλλαγής παροχών για τους αποταμιευτές ανά 5 έτη.
  • Η καταβολή του αποταμιευμένου ποσού θα έχει διάφορες μορφές: εφάπαξ, πρόσοδοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του nextdeal.gr, τεχνικές ερωτήσεις μεγάλης σημασίας δεν αντιμετωπίζονται σε επίπεδο 1 οπότε η EIOPA θα παίξει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό τους σε μεταγενέστερο στάδιο μέσω Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων ή Κατ’ εξουσιοδότηση Πράξεων (πχ. Τα ελάχιστα κριτήρια για τις τεχνικές μετριασμού του κινδύνου που αφορούν στην προκαθορισμένη επενδυτική επιλογή και τα κόστη που θα εμπίπτουν στο 1% και επομένως θα καθορίζουν τη δυνατότητα διάθεσης PEPP με διακριτά ασφαλιστικά χαρακτηριστικά).

Μετά την ολοκλήρωση των νομοθετικών διαδικασιών αναμένεται ότι οι πάροχοι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τη διάθεση των PEPP γύρω στα μέσα του 2021. Ωστόσο, καθυστερήσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν δεδομένης της μεγάλης λίστας τεχνικών λεπτομερειών στο στάδιο 2.
took

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου