Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Γιατί οι νοσηλευτές δεν έχουν...κλάδο; Τι ρυθμίζει νομοσχέδιο Βορίδη

Τι κι αν είναι χιλιάδες στο ΕΣΥ. Τι κι αν εργάζονται χρόνια στα νοσοκομεία. Οι νοσηλευτές είναι χωρίς...κλάδο

 Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 Οι νοσηλευτές επί σειρά ετών -παρότι είναι μόνιμοι στο δημόσιο τομέα – είναι στον...αέρα. Εργάζονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα επί σειρά ετών αλλά δε διαθέτουν καν κλάδο. 
 Τι σημαίνει στην πράξη; Ότι ουσιαστικά δεν είναι αποσαφηνισμένα τα εργασιακά τους δικαιώματα ενώ δεν είναι ακριβείς οι όροι απασχόλησης τους. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν πληρώνονται εφημερίες αλλά υπερωρίες. Ωστόσο φαίνεται ότι οι συνθήκες για το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ αλλάζουν με το πολυνομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.  Συγκεκριμένα με το άρθρο 53 συστήνεται κλάδος νοσηλευτών -νοσηλευτριών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και λοιπούς φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας.  “Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υγείας ρυθμίζονται οι όροι ένταξης τω υπηρετούντων υπαλλήλων στον κλάδο, οι όροι απασχόλησης, το καθεστώς υπηρεσιακών μεταβολών, οι αποδοχές, ζητήματα εκπαίδευσης και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος” αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο 53.
 Αξιοσημείωτο είναι πως αποτελούσε χρόνιο αίτημα του κλάδου καθώς ο σχετικός νόμος είχε ξαναψηφιστεί το 1992 αλλά δεν είχε εκδοθεί ποτέ υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ) Άρης Δάγλας: “ Ήταν ένα χρόνιο αίτημά μας. Και είναι ενδεικτικό ότι είχαμε καταθέσει σε όλους τους υπουργούς υγείας σχέδιο νόμου από την εποχή του Αλέκου Παπαδόπουλου και σε όλους τους υπουργούς που ακολούθησαν”. 
Τι αλλάζει για τους νοσηλευτές; 
 Θα μπορούν πλέον να; οργανώνονται σε ενώσεις, κάθε θέση που θα χηρεύει θα επαναπροκηρύσσεται αυτόματα. Δημιουργείται αμοιβή με εφημερίες και όχι με το θεσμό της υπερωρίας όπως πληρώνονται σήμερα. “Με τη ρύθμιση ο νοσηλευτής εξαιρείται πλέον από τον απλό δημόσιο υπάλληλο και γίνεται επιστήμονας υγείας με κλάδο καθώς θα υπάρχει ειδικό πλαίσιο λειτουργίας του επαγγέλματος” καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ. 
Όλα τακτοποιημένα.
 ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου