Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013

- Αυξάνονται τα όρια ηλικίας για μητέρες με ανήλικα παιδιά - Ανατροπές και για όσους είναι ασφαλισμένοι πριν το 1983 - Μοντέλο ΙΚΑ για τα ευγενή ταμεία - Κυβερνητικοί παράγοντες: οι όποιες αλλαγές θα είναι στοχευμένες

Οι μητέρες με ανήλικα παιδιά και ένα μέρος των ασφαλισμένων πριν το 1983 βρίσκονται στο επίκεντρο των αλλαγών που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό. Το σχέδιο που παρουσιάζει σήμερα το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής προβλέπει μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις και μοντέλο ΙΚΑ στα λεγόμενα ευγενή ταμεία. Σύμφωνα με την εφημερίδα καθοριστικές για την έκταση των αλλαγών θα είναι οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, καθώς αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία “μαύρη τρύπα” 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πως οι όποιες αλλαγές θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένες ομάδες και δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα.

Διασώζονται βαρέα και ανθυγιεινά
Κατά το δημοσίευμα στο “τραπέζι” έχει πέσει ο περιορισμός των πρόωρων συντάξεων και περίπου 350.000 άτομα βρίσκονται στην “αέρα”. Πρόκειται για ασφαλισμένους οι οποίοι απειλούνται με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης έως και 12 χρόνια, ωστσόσο αναζητείται φόρμουλα ωστε αυτό να γίνει με μια μεταβατικότητα (αύξηση ορίου κατά 2-3 χρόνια ετησίως).
Όπως αναφέρει η εφημερίδα στοχευμένες παρεμβάσεις θα υπάρξουν στα ευγενή ταμεία (φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών) όπου θα καθιερωθούν ενιαίοι κανόνες με το ΙΚΑ ενώ αλλαγές αναμένονται και στον ΟΑΕΕ όπου ασφαλισμένοι θα “μεταφερθούν” για να καλυφθεί το οικονομικό κενό.
Παρεμβάσεις θα υπάρξουν και στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, με την έκταση των αλλαγών να εξαρτάται από το ύψος των ελλειμμάτων.
Σε ότι αφορά τους ασφαλισμένους πρίν το 1983 (κατά κύριο λόγο δημ. υπάλληλοι και ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία) η βασική πρόταση που εξετάζεται προβλέπει οι ανατροπές να αφορούν ένα τμήμα των παλιών σφαλισμένων που έχει ως και 25 χρόνια ασφάλισης. Ωστόσο αν δεν συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα χρήματα δεν αποκλείεται να μη γλιτώσουν και όσοι αποχωρούν με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=247473&catid=3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου