Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

.Έρευνα σοκ στην Αθήνα: 35 φορές αυξήθηκε η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων στα χρόνια της οικονομικής κρίσης...Η οικονομική κρίση είχε ως συνέπεια να καταγραφεί τεράστια αύξηση στην κατανάλωση ψυχοφαρμάκων από τους κατοίκους της Αθήνας. Οι επιστήμονες- ερευνητές του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου της Αθήνας σύγκριναν τις αναλύσεις των δειγμάτων με αντίστοιχες έρευνες προηγούμενων ετών και διαπίστωσαν μεγάλη αύξηση στα κατάλοιπα ψυχοφαρμάκων, καθώς και παράνομων ουσιών.Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας "Environmental Science and Technology"
35 φορές περισσότερα αντιψυχωσικά
 Το βασικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η υγεία του πληθυσμού, ιδίως η ψυχική, επιδεινώθηκε στη διάρκεια της κρίσης. Συγκεκριμένα μεταξύ 2010 - 2014 σημειώθηκε αύξηση κατά 35 φορές στα αντιψυχωσικά που ανιχνεύθηκαν στα λύματα, αύξηση κατά 19 φορές στις ηρεμιστικές ουσίες βενζοδιαζεπίνες (αγχολυτικά) και κατά 11 φορές στα αντικαταθλιπτικά.
Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αντανακλά την αύξηση των περιστατικών ψυχικών παθήσεων στον πληθυσμό της πρωτεύουσας εξαιτίας της χρόνιας κρίσης και της αυξημένης ανεργίας.
Λιγότερες ιώσεις, περισσότερη υπέρταση και μπόλικη μεθαδόνη
 Αύξηση επίσης, μέσα στην ίδια πενταετία, εμφάνισαν άλλες κατηγορίες φαρμάκων, όπως τα αντιεπιληπτικά (διπλασιασμός), τα αντιυπερτασικά (11πλασιασμός) και τα φάρμακα κατά του έλκους.Από την άλλη πλευρα μείωση καταγράφηκε στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα αντιβιοτικά, κάτι που ίσως οφείλεται στη μείωση των δαπανών για την Υγεία. Ακόμη, ανοδικά κινήθηκαν οι ναρκωτικές ουσίες, όπως η μεθαδόνη (επταπλασιασμός), το έκστασι (πενταπλασιασμός) και οι μεθαμφεταμίνες (διπλασιασμός). Τα δείγματα των λυμάτων συλλέχθηκαν από μονάδες βιολογικού καθαρισμού, επί μια εβδομάδα κάθε έτος από το 2010 έως το 2014, την ίδια περίπου εποχή. Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές ανάλυσης, όπως υγρή χρωματογραφία και φασματομετρία μάζας, οι ερευνητές έλεγξαν την παρουσία 148 νόμιμων και παράνομων φαρμάκων και άλλων ουσιών.
15Σεπ2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου