Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

SOS......Επιστροφή 1.000 ως 3.000 ευρώ για 1 εκατ. συνταξιούχους. Ποιους αφορά


Την επιστροφή παρακρατηθέντων εισφορών φαίνεται πως πέτυχαν οι συνταξιούχοι.
Χιλιάδες συνταξιούχοι ζητούν να τους επιστραφούν από τον ΕΦΚΑ οι επιπλέον εισφορές που παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις τους.
Εδώ και χρόνια τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον Νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.

Οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι για καθένα συνταξιούχο φτάνουν έως και 3.000 ευρώ. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει υπολογίσει ότι το κράτος χρωστά σε πάνω από 1 εκατ. Συνταξιούχους.








Χθες, υπόσχεση και παράλληλα δέσμευση προς τους συνταξιούχους έδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συνάντησης με αντιπροσωπεία συνταξιούχων έδωσε τη δημόσια δέσμευσή του ότι θα επιστραφούν τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν ως εισφορά υπέρ ασθενείας από 1/1/2012 έως και 30/6/2016, επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων.
Με διάταξη του ν. 4387/2016 (άρθρο 44), αποκαταστάθηκε ο τρόπος παρακράτησης της εισφοράς ασθενείας για το παραπάνω χρονικό διάστημα και ως βάση υπολογισμού της κράτησης προσδιορίστηκε το μεικτό ποσό της σύνταξης, αφού, όμως, αφαιρεθούν οι μνημονιακές περικοπές των νόμων 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012.
Ο επανυπολογισμός της εισφοράς των συνταξιούχων υπέρ ασθενείας σε είδος θα αφορά συντάξεις με ημερομηνία έκδοσης έως και 30/6/2016.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αφού επαληθεύσουν τα ποσοστά και τη βάση υπολογισμού, θα επιστρέψουν τη θετική διαφορά στους δικαιούχους-συνταξιούχους.
Επιστροφή 1.000 ως 3.000 ευρώ στους συνταξιούχους
Περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους στην τράπεζα επιστροφή χρημάτων από 1.000 ως και 3.000 ευρώ.
Οι κρατήσεις στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ κρίθηκαν παράνομες. Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι επιβαρύνονταν με 4% και αργότερα 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ με βάση την πλασματική και όχι την πραγματική τους σύνταξη.
Αυτό κρίθηκε παράνομο και έτσι πρέπει να υπάρξουν επιστροφές οι οποίες ανάλογα με το ποσό της σύνταξης μπορεί να φτάσουν ως και τα 3.000 ευρώ.
Οι κρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΠΥ έγιναν με λάθος υπολογισμό, καθώς γίνονταν με βάση το ονομαστικό ποσό και όχι το καταβαλλόμενο ποσό σε βάθος 4,5 ετών. Έτσι τα ποσά που κρατήθηκαν παρανόμως είναι μεγάλα. Κάθε συνταξιούχος θα πάρει πίσω ένα ικανοποιητικό ποσό.
Υπολογίζεται ότι οι επιστροφές θα ξεκινήσουν αρχές του 2018.
Ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για τον τρόπο επιστροφής των χρημάτων από τις παράνομες κρατήσεις στις συντάξεις, ωστόσο όλα δείχνουν πως θα ακολουθηθεί ανάλογη μέθοδος με εκείνη που ακολουθείται στις επιστροφές φόρου.
Πολλοί από τους συνταξιούχους θα λάβουν το ποσό που τους αναλογεί, εφόσον αυτό είναι ως 500 ευρώ με εφάπαξ καταβολή απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό μαζί με κάποια από τη σύνταξή τους.
Μεγαλύτερα ποσά θα επιστραφούν σε ισόποσες δόσεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συμψηφισμός των οφειλών με το ποσό που πρέπει να επιστραφεί.
Αυτό βέβαια που δεν έχει υπολογιστεί ακόμη είναι η αντίδραση των δανειστών. Τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί παρανόμως από τους συνταξιούχους αγγίζουν το ποσό των 250.000.000 ευρώ. Είναι ένα ποσό το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει με άλλους τρόπους, πριν οι δανειστές δώσουν το πράσινο φως για τις επιστροφές.
https://www.newsitamea.gr/epistrofi-1-000-os-3-000-evro-gia-1-ekat-syntaksiouchous-poious-afora/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook#.WbqjsuNuKB8

1 σχόλιο:

  1. Γεια σου!
    Δάνειο προσφορά ισχύει για όλους τους ανθρώπους που χρειάζονται χρηματοδότηση δανείου σε όλο τον κόσμο. Είμαι κοντά στο βάζοντας σε σας διάθεση δάνεια που κυμαίνονται από 2000 € 10 εκατ €. για όλους τους ανθρώπους που πληρώνουν τόκους για το μέτρο 3% ανάλογα με το ύψος της ζήτησης.
    Άποψη μου!
    Pour έτοιμοι να δημιουργήσετε το τέλος του έτους.
    Είστε κοντά σε ένα νέο σπίτι νταβατζήδες?
    Δάνεια χρέου δανείου δάνειο επενδύσεων
    Επικοινωνήστε μαζί μου με e-mail για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις συνθήκες μου
    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aniergorge@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή