Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Μειώσεις στις συντάξεις ως 20%;;;θΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ

Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό όλες οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση...τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από το ΙΚΑ καθώς έπειτα από ομόφωνη απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου κοινωνικής πολιτικής, όλα τα Ταμεία θα ενοποιηθούν κάτω από αυτό. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τον υπολογισμό των συντάξεων στα αντίστοιχα επίπεδα του ΙΚΑ, και κατάργηση όλων των συνταξιοδοτικών καθεστώτων που ίσχυαν μέχρι σήμερα στα διάφορα Ταμεία. Όσον αφορά στον επανυπολογισμό των συντάξεων, αυτός θα γίνει με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης που θα ξεκινά από 0,7% για τα 15 έτη ασφάλισης και θα φτάνει στο 1,2% στην καλύτερη περίπτωση για 40 χρόνια ασφάλισης. Για παράδειγμα, αν ένας συνταξιούχος έχει 35 έτη εισφορών είχε μισθό 1.800 ευρώ και παίρνει πλέον μετά τις μειώσεις 1.180 ευρώ, με βάση των νέο επανυπολογισμό θα πάρει 1.077 ευρώ, ποσό που προκύπτει από τα 693 ευρώ που είναι η σύνταξη με βάση τον μισθό και τα έτη ασφάλισης και τα 384 ευρώ που είναι η εθνική σύνταξη. Για παράδειγμα συνταξιούχος με 35 έτη εισφορών που είχε μισθό 1.800 ευρώ, και παίρνει σήμερα τελικό ποσό μετά τις μειώσεις 1.180 ευρώ, με τον επανυπολογισμό θα πάρει 693 ευρώ που είναι η σύνταξη βάσει μισθού και ετών ασφάλισης, και 384 ευρώ από την εθνική σύνταξη, δηλαδή τελικό ποσό 1.077 ευρώ, και μείωση 8,8%. 
Οι μειώσεις ανά Ταμείο 
Πιο συγκεκριμένα, με βάση το νέο ασφαλιστικό οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα δουν τη σύνταξής τους να μειώνεται κατά μέσο όρο από 5% έως και 7%, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ θα έχουν μειώσεις από 2% έως και 3% (κατά μέσο όρο). 
Όσον αφορά στους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ θα έχουν μειώσεις έως και 15%, ενώ σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες η μείωση των συντάξεων θα φτάσει και το 20%. Αίτημα των δανειστών είναι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ να μην καταβάλλεται σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά μόνο να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, ή μόνο αν έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης στα 62 τους χρόνια. Το ΕΚΑΣ θα σταματήσει να καταβάλλεται σε περίπου 60.000 δικαιούχους, ενώ η ενοποίηση των Ταμείων θα φέρει παράλληλη μείωση από 10% έως και 20% στα σημερινά ποσά των εφάπαξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου