Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Συντάξεις: Ιστορική δικαστική απόφαση – Τσουνάμι προσφυγών για τα δώρα – Τι πρέπει να κάνετε για να πάρετε τα χρήματα


Συντάξεις: Ιστορική δικαστική απόφαση – Τσουνάμι προσφυγών για τα δώρα – Τι πρέπει να κάνετε για να πάρετε τα χρήματα | Newsit.gr 
Share to Google+
Η είδηση έσκασε σαν βόμβα, ωστόσο υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να δικαιωθούν οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι που είδαν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομά αδείας τους να κόβονται. Η απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης δικαιώνει τον Οδυσσέα Τσολογιάννη και του επιδίκασε επιστροφή δώρων και μειώσεων ύψους 11.184,57 ευρώ. Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέπεια της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε ότι όλες οι περικοπές και οι καταργήσεις των δώρων και του επιδόματος αδείας είναι αντισυνταγματικές. Αυτή η απόφαση αφορά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς 2.500.000 συνταξιούχους και περίπου 700.000 εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου.

Τι σημαίνει η απόφαση

Η απόφαση, βασισμένη σε εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας δείχνει ότι σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, όλα τα δικαστήρια θα επαναλαμβάνουν το ίδιο διατακτικό, θα διατάσσουν δηλαδή την επαναχορήγηση των δώρων όπως καταβάλλονταν ως το 2012.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου και πρόεδρο της ΕΝΥΠΕΚΚ, η απόφαση αφορά όλους τους συνταξιούχους και μόνο όσοι έχουν κάνει αγωγές ή προσφυγές και εφαρμοστούν οι αποφάσεις δικαιούνται και αναδρομικά.
Από πότε καταβάλλονται τα αναδρομικά και από πότε μπορούν να ζητήσουν οι συνταξιούχοι αναδρομικά;
Από τον Ιούνιο του 2015 και ύστερα, από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και μετά δηλαδή.
Μάλιστα ο κ. Μητρόπουλος λέει ότι η απόφαση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κυβέρνηση και ΕΦΚΑ δεν μπορούν να προσδοκούν σε διαφορετική απόφαση οποιουδήποτε δικαστηρίου, καθώς η απόφαση του ΣτΕ λειτουργεί ως νομολογία και έτσι αναμένονται και άλλα πρωτοδικεία να βγάλουν ανάλογες αποφάσεις που θα δικαιώνουν τους συνταξιούχους.
Μάλιστα όπως σημειώνει μιλώντας στο Newsit.gr ο κ. Μητρόπουλος όσοι είχαν περικοπές επί δώρων πρέπει να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Καθώς ωστόσο το ζήτημα αφορά σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και 700.000 εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου και το κόστος για το Δημόσιο υπολογίζεται σε 8 με 9 δισεκατομμύρια θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει αντίδραση από μέρους της κυβέρνησης.
Η δικαστική απόφαση υπέρ του κ. Τσολογιάννη υποχρεώνει μεν το Ταμείο να του καταβάλλει το ποσό εντός μηνός, ωστόσο το Ταμείο έχει το δικαίωμα έφεσης και νέου δικαστικού αγώνα. Σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση έχει αποδειχθεί (περίπτωση νόμου Κατρούγκαλου) ότι λόγο δημοσιονομικού κόστους επιχειρεί να μην προχωρήσει σε αποκατάσταση των δώρων. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και το πρώτο βήμα είναι η προσφυγή των ενδιαφερόμενων στη Δικαιοσύνη. Από την πλευρά τους οι οργανώσεις των συνταξιούχων ετοιμάζουν μαζικές προσφυγές καλώντας τα μέλη τους να σπεύσουν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου