Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

Πώς αντιμετωπίζονται οι μυϊκές κράμπες!

Οι κράμπες μπορεί να περιγραφούν ως ακούσιες και επώδυνες συσπάσεις των μυών που συνήθως επηρεάζουν τις γάμπες και τους μηρούς και πιο σπάνια τα χέρια, τον αυχένα, καθώς επίσης και την
περιοχή του θώρακα και της κοιλιάς.Μπορούν να προκληθούν οποιαδήποτε στιγμή, είτε κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης άσκησης, είτε κατά τη διάρκεια του ύπνου.Οι παράγοντες που ευθύνονται για τις κράμπες είναι οι ακόλουθοι:- Η πολύωρη προπόνηση και παρατεταμένη προσπάθεια
- Η έκθεση σε πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες
- Η αφυδάτωση
- Η υπερκόπωση
- Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Οι απότομες κινήσεις
- Η απώλεια ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο)
- Η έλλειψη μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο)
- Το άγχος και έντονη ψυχολογική πίεση
Συγκεκριμένα, η ανισορροπία ηλεκτρολυτών φαίνεται να είναι η κυριότερη αιτία. Η έντονη εφίδρωση και η αφυδάτωση, διαταράσσει την ισορροπία μεταξύ καλίου και νατρίου κι έτσι μπορεί να προκληθεί κράμπα.
Ένας άλλος παράγοντας που ευθύνεται για τις μυϊκές κράμπες είναι η ανεπάρκεια του ασβεστίου και μαγνησίου, τα οποία βοηθούν το μυ να συσπαστεί και να χαλαρώσει.
Η διατροφική αντιμετώπιση για τις κράμπες
1. Ενυδάτωση
Το νερό χαρακτηρίζεται ως «σιωπηρό θρεπτικό συστατικό». Αν και η κατανάλωση του είναι απαραίτητη για την υγεία, έχουν παρατηρηθεί συμπτώματα έλλειψης. Μην περιμένετε να διψάσετε μέχρι να πιείτε νερό. Η δίψα είναι σημάδι της αφυδάτωσης και συνεπώς μία από τις αιτίες για την πρόκληση μυϊκών κραμπών. 
Φροντίστε να προσλαμβάνετε άφθονα υγρά, και να θυμάστε πως το αίσθημα της δίψας φεύγει πολύ πιο γρήγορα, από την πραγματική ανάγκη του οργανισμού για υγρά.
2. Νάτριο-Κάλιο
Μερικά φρούτα πλούσια σε κάλιο είναι οι μπανάνες, τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα σύκα και τα αποξηραμένα φρούτα, ενώ στα πλούσια σε κάλιο λαχανικά συγκαταλέγεται το λάχανο, ο αρακάς, το καλαμπόκι, οι πιπεριές και οι πατάτες. Τέτοιου είδους τρόφιμα, συμβάλλουν και στην αποτροπή των μυϊκών κραμπών.
Τα άτομα που γυμνάζονται καθημερινά για αρκετές ώρες και η διατροφή τους απαιτείται να είναι ισορροπημένη, είναι πιθανό να μην προσλαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες νατρίου. 
Ωστόσο, οι περισσότεροι, οι οποίοι δεν ανήκουν σε μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων (π.χ. υπερτασικοί), στους οποίους η πρόσληψη νατρίου απαιτείται εκ των πραγμάτων να είναι περιορισμένη, προσλαμβάνουν σημαντικές ποσότητες (νατρίου) από την καθημερινή τους διατροφή, πολύ δε περισσότερο, όταν αυτή χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση τυποποιημένων προϊόντων.
3. Μαγνήσιο-Ασβέστιο
Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τρόφιμα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο και ασβέστιο, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως (μαγνήσιο) και αντίστοιχα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπρόκολο, σουσάμι και τα μικρά ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα (ασβέστιο).
Διατάσεις
Τέλος, ένας απλός τρόπος για να αποφύγετε τις κράμπες κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι οι διατάσεις. 
Ωστόσο, εάν εκδηλωθεί κράμπα στο πόδι σας, προσπαθήστε να το τεντώσετε και να τραβήξετε προς το μέρος σας τα δάκτυλα του ποδιού σας ή, αν η κράμπα εκδηλωθεί στο χέρι σας, σπρώχνετε τα δάχτυλα του χεριού προς τα κάτω, πιέζοντας έτσι τους μύες, ενώ παράλληλα κάνετε απαλό μασάζ στην περιοχή.
Η μυϊκή κράμπα είναι μια ακούσια και βίαια σύσπαση μυών που δεν χαλαρώνουν. Όταν χρησιμοποιείτε τους μυς των χεριών και των ποδιών , αυτοί εναλλάξ συστέλλονται και χαλαρώνουν. Οι μυϊκές κράμπες μπορεί να διαρκέσουν από λίγα δευτερόλεπτα έως ένα τέταρτο της ώρας ή μερικές φορές και  περισσότερο. Δεν είναι ασυνήθιστο για μια κράμπα να επαναληφθεί πολλές φορές μέχρι να σταματήσει οριστικά.Ορισμένες κράμπες περιλαμβάνουν την ταυτόχρονη σύσπαση των μυών που κινούνται συνήθως στα  του σώματος σε αντίθετες διευθύνσεις.
Οι μυϊκές κράμπες είναι εξαιρετικά συχνές. Σχεδόν όλοι (μία εκτίμηση είναι περίπου 95%), βιώνει μια κράμπα  κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στους ενήλικες κάνουν την εμφάνιση τους πιο συχνά και αυξάνονται με την πάροδο των χρόνων. Ωστόσο, και  τα παιδιά βιώνουν κράμπες των μυών κράμπες των μυών. Από κράμπες ‘προσβάλλονται’ κυρίως τα κάτω άκρα αλλά και διάφορα όργανα  όπως η μήτρα, το έντερο αλλά και  η χολή.
 Που οφείλονται οι κράμπες;
Μια μυϊκή κράμπα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι μπορεί να οφείλεται στην αφυδάτωση καθώς αποτελεί σύμπτωμα θερμοπληξίας. Κατά την διάρκεια της έντονης σωματικής άσκησης ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους μπορεί να κάνει την εμφάνισή της πριν ή και μετά την άσκηση. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης  (λόγω έλλειψης ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου αίματος) καθώς και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις. Φάρμακα όπως τα διουρητικά ή χάπια για την άνοια μπορεί να προκαλέσουν μυϊκές κράμπες. Η έλλειψη βιταμινών όπως η θειαμίνη (Β1), το παντοθενικό οξύ (Β5) και η πυριδοξίνη (Β6) μπορεί επίσης να προκαλέσουν μυϊκές κράμπες.
Πως αντιμετωπίζονται οι μυϊκές κράμπες ;
 Ένας απλός τρόπος  για να σταματήσουμε μια κράμπα είναι να τεντώσουμε τον μυ. Το  απαλό μασάζ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην λύση του συμπτώματος .Αν πάθετε κράμπα μετά από έντονη σωματική άσκηση μπορείτε νε πιείτε πολύ νερό ή κάποιο ρόφημα με ηλεκτρολύτες (κάλιο και νάτριο). Τα μυοχαλαρωτικά μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν και να σας ανακουφίσουν από τον πόνο και το ‘τράβηγμα’ της κράμπας. Αν η κράμπα οφείλεται σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου  ή διαβητική νευροπάθεια τότε πρέπει να εξετάσετε το νόσημα ώστε να το θεραπεύσετε και να απαλλαγείτε από τις κράμπες.
Τι πρέπει να κάνετε αν πάθετε κράμπα κολυμπώντας
Αν πάθετε την κράμπα την ώρα που  κολυμπάτε στα βαθιά, αρχικά θα πρέπει να μην πανικοβληθείτε. Χαλαρώστε και αν η κράμπα συνεχίζεται κάντε ένα ελαφρύ μασάζ και προσπαθήστε να τεντώσετε το πόδι. Αν δεν τα καταφέρετε, κολυμπήστε αργά προς την ακτή και προσπαθήστε να κάνετε διατάσεις και μασάζ. Τέλος, ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο .
Στην περίπτωση όμως που τα συμπτώματα επιμένουν και παραμένουν ιδιαίτερα έντονα, απαιτείται εξέταση από ιατρό καθώς και εξετάσεις αίματος.πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου