Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Συνταξιούχοι, για τα χάλια σας μην ξεχνάτε Στουρνάρα και Προβόπουλο

Δεν περνάει μέρα που οι συνταξιούχοι αυτής της χώρας (σημερινοί, επί... θύραις και μεσοπρόθεσμα μελλοντικοί) να μην πέφτουν σε βαθιά κατάθλιψη και απόγνωση εξ αιτίας των συνεχών και βάναυσων περικοπών που ανακοινώνονται αρμοδίως ότι θα υποστεί η σύνταξή τους (και το εφ' άπαξ επιπροσθέτως για τους μελλοντικούς) από τα σχεδιαζόμενα νέα μέτρα. Και βεβαίως ουδόλως παρηγορούνται από το κόλπο των κυβερνώντων, να... βαφτίζουν τα επερχόμενα μέτρα "στοχευμένα" (ενώ... "οριζοντίως" πλήττουν την συντριπτική πλειοψηφία!), όπως οι καλόγεροι βάφτιζαν το κρέας ψάρι κι' έτρωγαν "νηστίσιμα"!Το ασφαλιστικό μας σύστημα, επί δεκαετίες τώρα, χαρακτηριζόταν από εξωφρενικές πελατειακές στρεβλώσεις και παθογένειες, που το πολιτικό σύστημα δεν τόλμησε να θίξει. Ο Μητσοτάκης έκανε μια προσπάθεια στις αρχές της δεκαετίας του 90 και... τον πήρε και τον σήκωσε, και 20 χρόνια μετά ο Σημίτης κάτι προσπάθησε να διορθώσει με την... ημιτελή μεταρρύθμιση Γιαννίτση, βγήκε το ΠΑΣΟΚ στους δρόμους και τις επόμενες εκλογές τις κέρδισε ο ..."επανιδρυτής του κράτους" (τρομάρα του...) Κωστάκης Καραμανλής. Μ' άλλα λόγια, με κρίση η χωρίς κρίση, κάποια στιγμή θα' πρεπε να βγάλουμε τα κάστανα από την φωτιά. Απλώς, με κρίση και μνημόνια τα... κάστανα ήταν πιο καυτά κι' από τα κάρβουνα...Οι συνταξιούχοι, "πλήρωσαν το μάρμαρο", ίσως παραπάνω απ' ότι τους αναλογούσε. Γιατί δεν κόπηκαν μόνο (όπου κόπηκαν...) εξόφθαλμες υπερβολές και προκλητικές χαριστικές αδικίες, αλλά επιβλήθηκαν τουλάχιστον δυο φορές (και σε κάποιες κατηγορίες τρεις!) οριζόντιες και εξοντωτικές περικοπές, σε ανθρώπους που στα στερνά τους αδυνατούν να εξασφαλίσουν από αλλού πόρους, καλούνται να πληρώσουν φόρους-δημεύσεις σε ακίνητα που έκαναν όταν είχαν εισοδήματα, συχνά συντηρούν τα άνεργα παιδιά τους... Τα "έκτακτα" του 2010, έγιναν... αορίστου χρόνου, μετά μονιμοποιήθηκαν και τώρα αβγαταίνουν!
Θα πρέπει ο Στουρνάρας και ο Βρούτσης , αρμόδιοι για τα οικονομικά και την Εργασία και Κοινωνική Ασφάλιση, να καταλάβουν κάποια στιγμή πως το πράγμα δεν πάει άλλο. Και να δουν όχι τι μπορούν αλλά τι οφείλουν να κάνουν για μια κοινωνία... συνταξιούχων και ανέργων, αντί να επικαλούνται μονότονα και πια βαρετά, πώς "τους πιέζει η τρόικα..."! Λένε και ψέμματα! Η τρόικα μας είπε εξ αρχής να γίνουμε σύγχρονο λειτουργικό κράτος, να μειώσουμε το σπάταλο και αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα, να κάνουμε ριζικές και γενναίες διαρθρωτικές αλλαγές, να πατάξουμε την φοροδιαφυγή ώστε ν' αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και να μειωθούν οι δαπάνες. Οι δικοί μας οι ανίκανοι και φαυλεπίφαυλοι, επειδή δεν θέλησαν να πλήξουν το κράτους "τους" και να διαλύσουν το πελατειακό σύστημα, τρία χρόνια τώρα... κοσκινίζουν αντί να ζυμώνουν, επιβάλλουν οριζόντιες περικοπές εισοδημάτων και πενταπλασιάζουν (ναι, ναι!) τα φορολογικά βάρη των ίδιων κακομοίρηδων που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν!

Ψάχνει να βρεί ο Στουρνάρας από που θα καλύψει τα 500 εκατομμύρια που του λείπουν (2,5 δισ λέει η τρόικα), λέει μια λογικοφανή παρόλα "η μαύρη τρύπα προέρχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία...", και με την λογική του "ράβδος εν γωνία..." αποφασίζει περαιτέρω περικοπές από συντάξεις και ασφαλιστικές παροχές! Ναι, να εκσυγχρονισθεί το ασφαλιστικό σύστημα και να εξορθολογηθούν οι πάσης φύσεως παροχές του με... καθυστέρηση μισού αιώνα -αλλά πως, σε πόσο βάθος χρόνου και με ποιο κοινωνικό αντίκτυπο.

Έχει σκεφθεί κανείς "εγκέφαλος" στην κυβέρνηση, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και τα πιο προβληματικά, θα είχαν περιθώριο σταδιακών προσαρμογών των παροχών τους χωρίς κτηνώδεις ανθρωποθυσίες, αν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος δεν είχε αποφασίσει εν πολλοίς αυθαίρετα και παράνομα (αν δεν κάνουμε λάθος, εκκρεμούν δίκες...) να μετατρέψει καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων ύψους 12 δισ σε κρατικά ομόλογα που ΗΞΕΡΕ όταν το αποφάσιζε ότι θα περιληφθούν στο hair-cut που αποφασίσθηκε με το PSI, μ' αποτέλεσμα τα ταμεία να χάσουν τα μισά αποθεματικά τους; Γιατί δεν απαίτησε η κυβέρνηση (όπως ειδικοί και τεχνοκράτες φώναζαν από τότε...)να εξαιρεθούν από το "κούρεμα" τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων; Και ... τώρα κάνουν κι' άλλες περικοπές για να βρουν 500 "ψωροεκατομμύρια"; Έχει, λένε, το ΙΚΑ τρέχον έλλειμμα κοντά στο 1,2 δισ, αλλά... δεν λένε ότι με την αντιαναπτυξιακή πολιτική λιτότητας που ακολουθείται, το Ίδρυμα έχει χάσει σε 18 μήνες πάνω από 5 δισ, λόγω ανεργίας και απώλειας εισφορών από 400.000 πρώην εργαζόμενους!

Ψάχνουν να καλύψουν τρύπα 500 εκατομμυρίων, και.... ανακάλυψαν μόλις χθες ότι σε 150 υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου, δεν εφαρμόζεται το ενιαίο μισθολόγιο (που υποτίθεται ισχύει εδώ και δύο χρόνια!), μ' αποτέλεσμα να χάνονται ετησίως πάνω από 100 εκατομμύρια -να τα 200 από τα 500 που ψάχνετε, πανάθλιοι και ανίκανοι πολιτικάντηδες του αισχίστου είδους. Και είναι σταγόνα στον ωκεανό, σε σύγκριση με το τι θα μπορούσε να έχει εξοικονομηθεί, όλα αυτά τα χρόνια αν είχαμε κυβερνήτες μ' αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος, κι' όχι ψοφοδεή στελέχη των κομματικών σωλήνων...
Θάνος Οικονομόπουλος

iefimerida.gr
30 Οκτ 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου