Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΤΑ ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ

Αν ο γιατρός αρνηθεί να σας «γράψει» φάρμακα, να ξέρετε ότι αυτό θα συμβαίνει επειδή έχει «πλαφονάρει», δηλαδή επειδή έχει καλύψει το όριο που του θέτει η υπουργική απόφαση. Μάλιστα, δεν πρέπει να του ζητήσετε να κάνει τα στραβά μάτια καθώς με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε αργά χθες το βράδυ, κινδυνεύει με βαριά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 5000 ευρώ. Δείτε αναλυτικά τα ποσά.
Ένα ακόμη από τα 49 προαπαιτούμενα έκλεισε αργά χθες το βράδυ με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης για την καθιέρωση νέων ελάχιστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο αλλά και τη θέσπιση ορίων στη φαρμακευτική δαπάνη κάθε γιατρού ξεχωριστά ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί αλλά και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία ασκεί το επάγγελμά του.Το υπ’ αριθμόν 44 προαπαιτούμενο της λίστας επέβαλε την «κατάργηση της υπουργικής απόφασης ΦΕΚ 1117/2015, με σκοπό την εκ νέου επιβολή κυρώσεων και ποινών κατόπιν αξιολόγησης και καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά και σύγκρουση συμφερόντων κατά τη συνταγογράφηση και για μη συμμόρφωση με τις οδηγίες του ΕΟΦ περί συνταγογράφησης». Αυτό κάνει η απόφαση που υπογράφει ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός. Έτσι:
· Καθορίζονται ανά ιατρό οι ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο. Οι στόχοι αφορούν σε κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και του γνωστοποιούνται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικη΄ς Ασφάλισης) ενσωματώνει τους στόχους αυτούς στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ενημερώνει καθημερινά τον ιατρό. Σύμφωνα με την νομοθεσία το μερίδιο των γενοσήμων φαρμάκων για εξωτερικούς ασθενείς πρέπει να αυξηθεί κατ’ όγκο στο 40% έως το Δεκέμβριο του 2015.· Καθορίζονται τα όρια στη φαρμακευτική δαπάνη κάθε ιατρού ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί, την περιφερειακή ενότητα της χώρας όπου έχει έδρα και το μήνα του έτους (τα όρια περιγράφονται σε αναλυτικούς πίνακες που ενσωματώνονται στην απόφαση)
· Στους γιατρούς που θα παραβιάζουν τα όρια, θα επιβάλλονται πρόστιμα τα οποία θα κυμαίνονται από 1000 έως 5000 ευρώ ανάλογα με το ποσοστό της απόκλισης. Επίσης προβλέπονται ποινές αποκλισμού από τη διαδικασία της συνταγογράφησης από δύο έως 12 μήνες ή ακόμη και πλήρη αποκλεισμό από το σύστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου