Γενικά: Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των κυττάρων. Μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς και τα όργανα. Με την εισαγωγή του στο έντερο αποθηκεύεται ως φεριτίνη. Η ποσότητα της φεριτίνης στο αίμα αντιπροσωπεύει την ποσότητα του σιδήρου στο αίμα. Διακρίνεται σε φυτικό και ζωικό σίδηρο.
Συμπτώματα έλλειψης: Δυσκολία στην αναπνοή, ατονία, κόπωση, ταχυκαρδία, ωχρότητα του δέρματος. Η έλλειψη του σιδήρου από τον οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση σιδηροπενικής αναιμίας.Απορρόφηση: Η απορρόφηση του σιδήρου γίνεται στο λεπτό έντερο. Η αύξηση της ηλικίας είναι αντιστρόφως ανάλογη με την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Η καλύτερη απορρόφηση του φυτικού σιδήρου γίνεται σε συνδυασμό με το ασκορβικό οξύ δηλαδή με την βιταμίνη C.
Περιεκτικότητα σιδήρου στα τρόφιμα:
ΦΥΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ:
ΖΩΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ:
http://nutri-care.gr/index.php?page_id=5&prod_id=424
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου